Felvidéki körutazáson járt a 7.a

2022. április 6 – 9 között vehettünk részt a Határtalanul pályázat keretein belül egy Felvidéki körutazáson.

Igazán tartalmas négy napon vagyunk túl.

Az első napon megtekintettük Salgótarjánban a Kálvária dombot, melyről csodás kilátás nyílt a városra. Ezután Somoskőújfaluba utaztunk, ahol a Somoskői várat barangolhattuk be. Halászi Zoltán tanár úr sokat mesélt nekünk Trianonról, Csehszlovákia felbomlásáról. Érdekes volt látni, hogy bár a kapu még Magyarországon van, a vár már Szlovákiához tartozik.

Folytattuk utunkat Rimaszombatra, ahol megcsodáltuk a város református templomát és a gimnázium épületét.

Szállásunkra érve Rigó Béla kosárfonó avatott be munkája titkaiba.

A 2.napon kirándultunk a mesés Szádelői-völgyben és a vízeséseiről híres Áj-völgyben. Lenyűgözött bennünket a csodás táj.

Délután Andrássy Franciska és Dénes mauzóleumát tekintettük meg, fejet hajtottunk sírjuknál.

Krasznahorkán a vár előtt sétáltunk, majd Rozsnyón felkerestük a város nevezetességeit. Felmentünk a 28 méter magas Őrtoronyba, ahonnan csodás kilátás nyílt a városra.

A 3.napon elutaztunk Kassára, ahol megtekintettük a Dómot, felmentünk a toronyba valamint lent a kriptában megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szarkofágját. Sorra végig jártuk a város nevezetességeit, majd ebéd után elutaztunk Borsiba, ahol a Rákóczi család várkastélyát látogattunk meg.

A vacsora után Jász viseletben a néptancos tanulók kanászost táncoltak, és bennünket is tanítottak egy pár alap lépésre. Fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk meg a szállásra.

A 4. napon reggeli után íjász bemutatón vehettünk részt, mindenki ki is próbálhatta.

Miután összecsomagoltunk, útra keltünk Betlérre, ahol az Andrássy kastélyt csodálhattuk meg. Lenyűgözött mindenkit a húszezer kötetes könyvtár és a trófeák látványa. Rövid sétát tettünk a kastély parkjában, majd elindultunk a Nagyszabosi alagúthoz. Ezt a nem mindennapi műemléket a Homolka hegy alatt építették.

Hazafelé megálltunk Sajógömörön, ahol megnéztük a híres Gömöri cigányprímás Czinka Panna szobrát, valamint a falu központjában Mátyás király kapás szobrát, mely Holló Barnabás alkotása.

Fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk haza.

Ez a négy nap igazán összekovácsolta kis osztályunkat.

Urbán Barbara, Halászi Zoltán